Șeful trupelor speciale din IGPR a explicat la Parchetul General de ce nu i-a salvat pe ostaticii măcelăriți la Onești

Șeful trupelor speciale din IGPR a explicat la Parchetul General de ce nu i-a salvat pe ostaticii măcelăriți la Onești
După tragedie, chestorul Alexandru Scurtu a încercat să explice, public, de ce echipele de intervenție rapidă nu l-au împiedicat pe Gheorghe Moroșan să-i ucidă pe cei doi ostatici
Publicat: 29/03/2022, 21:19
Actualizat: 29/03/2022, 21:20

Șeful Serviciului de Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS) din cadrul Poliției Române, chestorul Alexandru Scurtu a fost audiat, luni, la Parchetul General, în calitate de suspect, în dosarul deschis în cazul ostaticilor uciși anul trecut, la Onești. Scurtu ar fi declarat în fața procurorilor că este nevinovat și că echipa SIAS nu a făcut deplasarea în județul Bacău pe motiv că nu ar fi primit aprobare din partea conducerii Poliției Române.

Anul trecut, la data de 1 martie, doi oameni au fost omorâți după ce, timp de șase ore, au fost ținuți ostatici de Gheorghe Moroșan, care se considera nedreptățit după ce instanța îl lăsase fără casă.

Cazul a generat un scandal public uriaș, în condițiile în care trupele de intervenție rapidă ale IPJ Bacău au  descins în apartament abia după ce Moroșan a înjunghiat victimele.

Ulterior, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, care anchetau dosarul de omor, au stabilit că modul deficitar de intervenție al polițiștilor ar putea constitui, la rândul său, o infracțiune.

În consecință, a fost deschis un nou dosar penal, in rem, pentru neglijență în serviciu, care a fost, însă, declinat spre competentă soluționare către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, în condițiile în care unii dintre polițiștii implicați aveau gradul de chestor.

Inițial, procurorii PCA Bacău au chemat pentru audieri mai mulți ofițeri, în calitate de martori, între care și pe chestorul Alexandru Scurtu, care, însă, ar fi refuzat să dea declarații.

Ulterior, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde au fost stabiliți patru suspecți. Este vorba despre șeful SIAS, Alexadru Scurtu, alături de comisarul -șef Cristinel Andrieș (șef Poliție Onești la data faptelor), comisarul-șef Adrian Tuluc (adjunct cu împuternicire al șefului IPJ Bacău la momentul respectiv) și comisarul-șef Radu Andronic (șef SAS Bacău).

”Din mijloacele de probă administrate în cauză, mai rezultă faptul că lucrătorilor de poliție direcționați la locul evenimentului și implicați în acțiune li s-a comunicat, la un moment dat, că un echipaj din cadrul SIAS se va deplasa în regim de urgență la Onești, posibil cu un elicopter, după care au fost anunțați că nu vor primi sprijin din parte SIAS. În consecință, având în vedere că rezultă date cu privire la săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu, cu privire la modalitatea în care au acționat lucrătorii de poliție la data de 01.03.20121”, au anunțat anchetatorii.

Procurii Parchetului General i-au chemat din nou la audieri pe polițiștii implicați, pentru a fi audiați, de această dată, în noua lor calitate.

Avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă familiile celor doi bărbați uciși de Gheorghe Moroșan, a declarat, pentru Gândul, că Alexandru Scurtu ar fi scris aproximativ 20 de pagini, în care a descris ce s-a întîmplat, din punctul său de vedere, în data de 1 martie 2021.

Cu toate că acesta ar fi recunoscut că situația de la Onești era de competența SIAS, conform regulamentului de organizare și funcționare al Poliției Române, acesta ar fi spus că polițiștii din teritoriu nu ar fi solicitat, oficial, intervenția trupelor de București.

În plus, chestorul Scurtu ar fi afirmat și faptul că nu exista o analiză de risc făcută de luptătorii SAS Bacău, cu toate că a recunoscut, în același timp. că pe grupul de lucru al IGPR, de pe Whatsapp, s-a anunțat că la Onești este o luare de ostatici cu armă albă.

Referitor la acest aspect, șeful SIAS ar fi subliniat, conform avocatului Cuculis, că nu are ce să caute la audieri în condițiile în care și-ar fi anunțat superiorii, care nu au dispus ca echipa de intervenție să plece spre Onești.

Scurtu ar fi arătat către chestorul Mirițescu

Scurtu ar fi explicat că ordinul trebuia să vină de la inspectorul general în exercițiu  sau de la adjunctul acestuia. Numai în cazul în care cei doi lipseau, era de datoria lui să ia o hotărâre.

Ori, spune avocatul, Scurtu ar fi spus că șeful IGPR de la acel moment, chestorul Eduard Mirițescu, i-ar fi comunicat că, la fața locului, este un procuror și „se ocupă el de coordonare”.

Referitor la presupusul elicopter la care s-a făcut referire în cadrul anchetei, Scurtu ar fi spus că nu s-a pus problema în condițiile în care, pentru o misiune a trupelor speciale, „elicopterul nu a mai fost ridicat de 30 de ani”, iar ultima misiune în afara Capitalei ar fi avut loc la Timișoara, în 2019, când un infractor înarmat a fugit după ce a împușcat mortal un polițist. Drumul până la Timișoara ar fi fost parcurs cu mașina și ar fi durat aproximativ șase ore.

Avocatul Adrian Cuculis a menționat că procurorii Parchetului General ar fi decis să-i cheme la audieri pe toți luptătorii SIAS care se aflau la lucru la data de 1 martie 2021, mai ales că, în spațiul public au existat informații legate de faptul că, de fapt, ar fi fost pregătiți să plece la Onești, însă au renunțat la misiune ca urmare a unui ordin venit de la vârful IGPR.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O mitralieră telecomandată, similară cu cea din filmul „Șacalul”, cu Bruce Willis, este produsă de...
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Magnatul american care cheltuie milioane de dolari anual pentru a trăi veșnic, de nerecunoscut: „Fața...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Povestea incredibilă a „celui mai modificat om din lume”. S-a mutat în altă țară ca...
Povestea americanului manipulat de mamă ca să ajungă criminal. Dezvăluiri după ce a stat 20...
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Muncitori înghițiți de pământ la Săpoca, în Buzău. Trei au fost scoși în viață, al...
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia...
Ce se va întâmpla cu pensia de urmaș după moartea lui Silviu Prigoană. Cum vor...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Senatori americani cer o anchetă privind legăturile lui Elon Musk cu Rusia
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
Doliu în muzica populară. S-a stins o mare voce: Cerul a câștigat un înger!
Furtuna Alexandros vine cu ploi abundente, riscuri de inundații și vijelii. Zonele sub cod roșu
Prima reacție a UEFA după ce Kosovo a abandonat meciul cu România. Mihai Stoichiţă asigură...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Cristi Brancu a dezvăluit unde era Mihaela Botezatu în momentul în care s-a produs evenimentul...
Cine este Igor Cuciuc, interpretul de muzică populară care și-a pierdut fiica de doar 17...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Noi cercetări contestă rolul materiei întunecate în formarea galaxiilor